LRF - Ett exempel på där vårt vetenskapliga arbete gör skillnad

Att arbeta tillsammans är en nyckel

– Förtroendet för den svenska bonden är högt på den svenska marknaden. Där känner vi oss trygga. Men vi behöver också anpassa oss efter omvärlden? Det är viktigt för våra medlemmar att vara med i samtalen och diskussionerna kring framtidens livsmedelsproduktion och konsumtion.

Ett nära samarbete med forskningen, i det här fallet Mistra Food Futures har lett till en ökad medvetenhet om att ansvaret för omställningen ligger på hela kedjan. Vi behöver alla hjälpas åt, resonera om det vi har framför oss.

Lars-Erik Lundqvist

Näringspolitisk expert på LRF

Ett nära samarbete med forskningen, i det här fallet Mistra Food Futures har lett till en ökad medvetenhet om att ansvaret för omställningen ligger på hela kedjan. Alla behöver hjälpas åt och resonera om det vi har framför oss.

– Partnerskapet med Mistra Food Futures har gett LRF unika möjligheter att möta olika typer av aktörer längs hela livsmedelskedjan, som vi aldrig annars skulle ha mött på det här sättet. Vi har alla kommit in i programmet med olika perspektiv och förväntningar, olika synsätt och målbilder på hur den framtida produktionen och konsumtionen ska se ut, vilket är både utmanande och berikande. Samtalen har blivit bättre och bättre med tiden.

Å ena sidan behöver vi snabbt lägga om våra konsumtionsmönster för att inte fortsätta pressa de planetära gränserna, samtidigt som det är en utmaning att ta sig an en växande befolkning och förändra konsumtionsmönster där en fri och öppen marknad råder.

– Det finns ingen som helst tvekan om att svenska lantbrukare både vill och behöver lägga om sin produktion, men vi behöver ha konsumenterna med oss i den här processen. Om det inte finns en anpassning till vad konsumenter vill ha då blir följden en ökad import, och vi fortsätter därmed att exportera vår miljöpåverkan. Så vill vi inte ha det.

Det finns ingen som helst tvekan om att svenska lantbrukare både vill och behöver lägga om sin produktion, men vi behöver ha konsumenterna med oss i den här processen.

LRF har ibland varit lite fundersamma angående de nationella kostråden och rekommendationerna men vi inser att en diskussion kring vad vi äter och vår hälsa är viktig att ha. Vi kan inte tvinga konsumenterna till något, men styrmedel behövs för att till viss del leda in konsumtionen så att den går i linje med omställningen.

En ökad samsyn kring hur vi kan nå en robust livsmedelskedja behövs, och vi behöver vara ännu ivrigare med att se till att forskningen omsätts till moderna metoder och produkter. Inte minst behöver vi svara upp mot den växtbaserade konsumtionen på ett tillfredsställande sätt. Det händer mycket på det här området hela tiden, och vi vill finnas med här för att kunna möta efterfrågan. Vi vill gärna se att den jordbruksmark som idag planteras igen med skog istället används till livsmedelsproduktion.

Det finns mycket att göra för att nå fram till en hållbar livsmedelsproduktion, menar Lars-Erik. Väderleksvariationerna kommer oftare än tidigare. Vi behöver jobba mer aktivt med klimatförändringarna. Här behövs verkligen ett samarbete för att hitta metoder så att vi kan begränsa effekterna av den här varierande väderleken. Lantbruket har jobbat mycket med den fossilfria livsmedelsproduktionen, vad det skulle innebära att även våra arbetsmaskiner i jordbruket skulle köra på annat än fossildiesel. Elektrifieringen går sakta framåt så det lär behövas flytande drivmedel även framöver. Sverige skulle kunna vara helt självförsörjande på bränsle då det svenska skogsbruket har möjlighet att förse den svenska marknaden med råvara. En minskad användning av växtskyddsmedel och antibiotika är också angelägna frågor för LRF.

– Vi kan bli ännu bättre på att jobba med policy, för att se till att mer av forskningen implementeras och blir verklighet. Inom ramen för det fortsatta arbetet med livsmedelsstrategin bör vi finnas med som en aktiv part, samt i tidiga skeden komma in i processer inom EU-samarbetet. En samlad och gemensam bild kring framtidens livsmedelsproduktion och konsumtion skulle underlätta det arbetet, avslutar Lars-Erik Lundqvist.