Mistra Food Futures WP-ledare
Line Gordon
WP: Pathways
Line Gordon, professor i hållbar utveckling med inriktning mot hållbara livsmedelssystem och är en internationellt erkänd forskare inom hållbarhet för vatten, mat och biosfären. Hon bedriver innovativ forskning som kombinerar arbete med småskaliga jordbrukare i Afrika, globala modeller för samverkan mellan markanvändning och nederbörd samt kulinariska innovatörer.
Line arbetar tvärvetenskapligt med jordbruk, mat, vattenresurser och ekosystemtjänster. Ett av forskningsspåren för henne är scenarioarbete, det vill säga hur olika utvecklingsvägar i Sverige, Norden och globalt kan leda till ett mer hållbart och resilient livsmedelssystem. Ett annat spår handlar om så kallade gastronomiska landskap, med speciellt fokus på hur matkvalitet och mathantverk kan göra oss till bättre planetskötare.
Line är en populär talare vid svenska och internationella evenemang, särskilt kring förändring av livsmedelssystem, förvaltning av vattenresurser och mer allmänna aspekter av hållbar utveckling.
Läs mer om Line Gordons forskning här:
Gordon – Stockholm Resilience Centre
Helena Hansson
WP: Coordination, Indicators, Organisations
Helena Hansson, professor i jordbruksekonomi sedan 2018. Hon är också programchef för Mistra Food Futures, samt vicedekan vid fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap vid SLU, där hon har ett särskilt fokus på mång- och tvärvetenskaplig forskning.
Helenas forskning handlar bland annat om lantbrukets och livsmedelssystemets övergång till mer hållbara produktionsmetoder, beslutsfattande och ekonomiska konsekvenser av t.ex. val av produktionsinriktning. Hon arbetar också med produktionsekonomiska analyser av jordbruket. Helena använder ofta tvärvetenskapliga ansatser, t.ex. där beteendemodeller används för att förklara beslutsfattande eller ekonomiskt beteende och ekonomiska resultat, och där kunskap från naturvetenskaperna vävs in i analyserna. Som exempel på Helenas forskning kan nämnas hennes senaste publikation vilken är en analys av vilka ekonomiska och andra värden som styr lantbrukares val av att bedriva ekologiskt eller konventionellt lantbruk. Analysen gjordes på data från tre olika länder och är ett samarbete med bla. Gaëlle Leduc.
Läs mer om Helena Hanssons forskning här:
Helena Hansson | Externwebben (slu.se)
Per-Anders Hansson
WP: Coordination, Systems, Measures
Per-Anders Hansson, professor vid Institutionen för energi och teknik; Lantbrukets teknik och system och vice programchef för Mistra Food Futures. Per-Anders har en bakgrund inom jordbruk och biosystemteknik och hans doktorsavhandling handlade om modellering, optimering och adaptiv kontroll av aktiva fjädringssystem. Hans intresse och erfarenhet av modellering, kontrollteori och systemanalyser blev sedan grunden för hans fortsatta forskning.
Per-Anders leder en ganska omfattande forskargrupp (ca 40 personer) som är stark särskilt inom miljösystemanalyser av livsmedel, biomaterial och energisystem. Den viktigaste metoden är LCA (livscykelanalys) och ett av forskningsmålen är att vidareutveckla metoden så att den blir bättre lämpad för utvärdering av biobaserade produktionssystem. Ett annat viktigt mål för Per-Anders forskning är att utforma hållbara system som gör lantbruket fossilfritt och självförsörjande med el och drivmedel. Mistra Food Futures utvecklar denna inriktning vidare, med målet att utforma system som kan göra lantbruket klimatneutralt (net-zero) och samtidigt hållbart även ur andra aspekter.
Läs mer om Per-Anders Hanssons forskning här:
Per-Anders Hansson | Externwebben (slu.se)
Malin Jonell
WP: Indicators
Dr. Malin Jonell, systemekolog och forskare inom hållbara livsmedelssystem med särskilt fokus på den privata sektorns roll i att driva positiv förändring. Jonell har en bakgrund inom ekologi och har på senare tid inkluderat teori och metoder från hållbarhetsvetenskap, miljöpsykologi och industriell ekologi i sitt arbete.
Jonell har varit engagerad i flera initiativ och program som främjar samarbeten mellan vetenskap och näringsliv för att stödja omställningen mot hållbarhet, inklusive ReSus-projektet som hon leder. Hon brinner för vetenskapskommunikation och talar regelbundet vid branschevenemang och medverkar i medieframträdanden för att dela insikter med praktiker och allmänheten.
Läs mer om Malin Jonells forskning här:
Jonell – Stockholm Resilience Centre
Hanna Karlsson Potter
WP: Measures
Dr. Hanna Karlsson Potter är forskare vid Institutionen för energi och teknik; Lantbrukets teknik och system samt kursansvarig för Energi- och livscykelanalys och Livscykelanalys för miljö- och vattenteknik. Hennes forskning fokuserar på hållbarhetsbedömningar av mat och bioenergiproduktion.
Projekt som Hanna är involverad i:
Inom Mistra Food Futures arbetar Hanna med miljösystemanalyser av dagen system samt framtidsscenarier för det svenska livsmedels systemet.
Inom projektet ”Odling av hållbar energi och ett stärkt svensk jordbruk genom en ny oljegröda” arbetar Hanna med miljöutvärdering av fältkrassingen, en ny oljegröda. Miljöeffekter av produktion och distribution av vegetariska proteinkällor i olika former, frukt och grönt, spannmål, rotfrukter med mera.
Läs mer om Hanna Karlsson Potters forskning här:
Hanna Karlsson Potter | Externwebben (slu.se)
Johan Karlsson
WP: Systems
Dr. Johan Karlsson är forskare vid Institutionen för energi och teknik; Lantbrukets teknik och system. Hans forskning fokuserar på hållbar matproduktion och markanvändning i ett systemperspektiv. Han är framförallt intresserad av frågor rörande konkurrensen om åkermark mellan odling av djurfoder och odling av mat direkt till oss människor, samt hur animalieproduktion påverkar jordbrukslandskapet och huruvida det kan leverera värden utöver livsmedelsproduktionen. Kan animaliska livsmedel vara en del av hållbara matsystem? Och i så fall hur?
I sin forskning använder Johan metoder som massflödesmodeller, livscykelanalys (LCA) och kvantitativa indikatorer för ekosystemtjänster för att försöka svara på dessa frågor.
Läs mer om Johan Karlssons forskning här:
Johan Karlsson | Externwebben (slu.se)
Therese Lindahl
WP: Policy
Dr. Therese Lindahls forskning fokuserar i bred bemärkelse på mänskligt beteende i relation till hållbarhet. Detta innebär till exempel att hon bedriver forskning om hur lokala resursanvändare uppfattar och reagerar på de alltmer utmanande resursförhållanden de ställs inför.
Hennes forskning fokuserar även på att förstå drivkrafter bakom beteenden som kan vara mer eller mindre hållbara som tex matkonsumtion, och transportbeteenden, samt hur dessa beteenden kan förändras exempelvis med hjälp av styrning och policy, samt vilka implikationer det kan ha på aggregerad nivå. Hon använder sig av empiriska, experimentella, och teoretiska metoder i sitt arbete och kombinerar teorier och insikter från en flera discipliner och forskningsområden, som miljöekonomi, beteendeekonomi, hållbarhetsvetenskap, och psykologi.
Läs mer om Therese Lindahls forskning här:
Therese Lindahl | Beijer Institute (kva.se)
Sarah Säll
WP: Policy
Dr. Sarah Säll är forskare vid Institutionen för ekonomi; Jordbrukssektorns ekonomi. Sarah Sälls forskning handlar främst om hållbar livsmedelskonsumtion och hur man med hjälp av ekonomiska styrmedel kan uppmuntra konsumenter att göra mer hållbara val. Hon arbetar även med gemensamma resurser, och hur livsmedelssektorns olika aktörer kan uppmuntras till att tillsammans förvalta resurser på ett sätt som främjar mer långsiktig hållbarhet.
Utöver arbetet i MISTRA leder Sarah ett projekt som handlar om ekonomiska styrmedel i den svenska livsmedelssektorn. Hon är även ansvarig för ett flertal kurser som ges inom ekonomprogrammen.
Läs mer om Sarah Sälls forskning här: Sarah Säll | Externwebben (slu.se)
Läs mer om Sarah Sälls forskning här:
Sarah Säll | Externwebben (slu.se)
Maria Hellström
WP: Transition lab
Maria Hellström är chef för enheten Hållbar Konsumtion och Produktion inom avdelningen för Jordbruk och Livsmedel på RISE. Inom gruppen bedrivs forsknings- och utvecklingsprojekt med fokus på hållbart jordbruk, hållbar sjömat, samt hållbarhetsdata. Genom att tillämpa ett systemperspektiv kartlägger verksamheten miljöpåverkan av hela livsmedelskedjan för att hitta förbättringsmöjligheter inom såväl produktion som konsumtionsmönster, samt för att ge underlag för policybeslut för en mer hållbar utveckling. Maria har även lång erfarenhet av verksamhetsstyrning och ledarskap från näringslivet.
I Mistra Food Futures är Maria arbetspaketledare för Transition Labs. Här engageras matsystemets olika aktörer, från småföretag till myndigheter, i samarbete för att hitta lösningar på systemiska problem. Transiton Labs är en plattform där omställningsinitiativ initieras och testas och där deltagarna för möjlighet att lära av både forskningen och av varandra för att gemensamt kunna driva mot den förändring som matsystemet behöver för att uppnå långsiktig hållbarhet.
Läs mer om Maria Hellström här:
(3) Maria Hellström | LinkedIn
Björn Persson
WP: Transition lab
Dr. Björn Persson är projekt- och processledare inom framsyn och hållbar omställning. Björn har en bakgrund som beteendevetare med en doktorsexamen inom minnesforskning, och arbete med att förstå hur beteenden påverkas av förändringar i omvärlden. Hans främsta expertis är inom framsyn, med fokus på att undersöka hur framtiden kan komma att utvecklas genom trend- och scenarioanalys, och är även involverad i RISE arbete inom governance innovation och systemomställning.
Läs mer om Björn Persson här:
(3) Björn Persson | LinkedIn
Martin Persson
WP: Pathways
Martin Persson är biträdande professor vid Fysisk resursteori. Martin Persson bedriver tvärvetenskaplig forskning på hållbar landanvändning, med fokus på att hur vi kan minska miljöpåverkan från våra globala matsystem. Det övergripande syftet med forskningen är att förstå hur man kan utforma effektiva styrmedel för att styra mot en mer hållbar matproduktion och -konsumtion, genom att påverka aktörer längs hela livsmedelskedjan att ta ett större ansvar för att minska påverkan på klimat och biologisk mångfald – inte minst genom att komma till bukt med den avskogning som orsakas av jordbruksproduktionen.
Läs mer om Martin Perssons forskning här:
Chalmers Research: Martin Persson
Elin Röös
WP: Pathways
Docent Elin Röös forskning handlar om hållbara livsmedelssystem ur ett brett och tvärvetenskapligt systemperspektiv. Hon forskar och undervisar kring hållbar matproduktion och konsumtion ur många olika vinklar. Det handlar t.ex. om att bedöma miljöpåverkan från olika livsmedel och produktionssystem och att beräkna miljöpåverkan från olika kostmönster.
Modellering av framtidsscenarier som beskriver hur vi kan producera mat åt en växande befolkning på ett hållbart sätt är också något hon arbetar med och deltar i flera tvärvetenskapliga projekt där man tittar på ekonomiska och informativa styrmedel för mer hållbara kostmönster och hur mer hållbara och hälsosamma råvaror kan produceras och förädlas.
Läs mer om Elin Röös forskning här:
Elin Röös | Externwebben (slu.se)
Vivian Wei Huang
WP: Organisations
Dr. Vivian Wei Huangs är universitetslektor vid Institutionen för ekonomi, Miljöekonomi. Hennes forskningsintressen omfattar mätning av produktivitetstillväxt och effektivitet, eko-effektivitetsanalys av icke-marknadsvaror, efterfrågeanalys av konsumtion samt rumslig ekonometrisk analys av naturresurser.
Vivian är kursledare för ”Analys av produktivitet och effektivitet inom livsmedelssystemets företag” och examensarbeten i ekonomi på kandidat- och masternivå. Jag undervisar även delar av ”Produktionsekonomi”.
Vivian är involverad i ett flertal externt finansierade projekt.
Läs mer om Vivian Wei Huangs forskning här:
Vivian Wei Huang | Medarbetarwebben (slu.se)