Axfood - Ett exempel på där vårt vetenskapliga arbete gör skillnad
Det var systemtänket som attraherade
– Det var systemtänket med att arbeta med framtidens matkonsumtion och produktion som lockade till partnerskap, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef för Axfood.
Axfood arbetar mycket i sin egen organisation med klimatsmarta transporter, moderniseringar och investeringar i butiker för att minska klimatpåverkan, men det är svårt att komma ifrån att de riktigt stora utmaningarna finns i konsumtionsvanor och i produktionen. Därför är partnerskapet med Mistra Food Futures viktigt för Axfood. Systemperspektivet är en förutsättning för att komma åt de verkliga problemen.
Systemperspektivet är en förutsättning för att komma åt de verkliga problemen.
Axfood har medvetet engagerat brett så att flera olika medarbetare och roller deltagit i olika aktiviteter, och man har också spridit material sin organisation, vilket har varit värdefullt. Mixen av aktiviteter som Mistra Food Futures bjuder in till är rikt och varierat. Ett riktigt smörgåsbord dukas upp där deltagarna får möjlighet att möta forskarna på nära håll, lyssna och ställa frågor samt får chansen att möta olika aktörer inom livsmedelskedjan, föreläsningar, samtal och dialoger i mindre grupper, både fysiska och digitala träffar på breda och smalare teman. Det ges tid för diskussioner och att komma med input.
– För mig är samarbetet ovärderligt, eftersom det ger mig tips på var jag kan hitta relevant information, som rapporter och intressanta artiklar. När arbetsbelastningen är hög finns sällan tid att själv leta upp sådant, även om viljan finns. Därför är detta en ovärderlig hjälp för att hålla mig uppdaterad på den senaste forskningen.
På vilket sätt har samarbetet påverkat er organisation?
Mistra Food Futures utgör en viktig kunskapskälla för Axfood. Partnerskapet har helt klart betytt ny kunskap och inspiration vilket har stor positiv påverkan på Axfood som organisation. Det är värdefullt när medarbetare får möjlighet att lyssna på forskare som på ett pedagogiskt sätt beskriver kunskapsläget och skapar förståelse hos alla dem som är ute och gör jobbet.
Kunskap som tas tillvara, vilket Axfood sett till att göra betyder utveckling. Mat 2023 – Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi – som vänder sig till näringsliv, myndigheter och politiken skulle inte vara så bra som den är utan den viktiga kunskapen som kommer via partnerskapet. Kunskaper man får inom ett sådant här samarbete påverkar också diskussionerna kring hållbara produkter som Axfood vill jobba fram. Köttfärsen med hälften kött hälften grönsaker är ett exempel på det. Att göra det enkelt för konsumenten att vara klimatsmarta samtidigt som de får en billigare produkt är ett viktigt arbete för att ändra konsumtionsvanor.
Mat 2023 skulle Axfood ha tagit fram oavsett, men samarbetet med Mistra Food Futures har påverkat både inriktning, innehåll och utformning. En annan betydelsefull sak är de interna utbildningarna inom Axfoodfamiljen – butiker, grossvaruhandeln, Mathem m.fl. – där inriktningen och innehållet på utbildningar av personalen definitivt påverkats av den kunskap som kommer från samarbetet med Mistra Food Futures.
Partnerskapet är en ovärderlig hjälp för att hålla sig uppdaterad på den senaste forskningen.
– Om jag fick önska något mer inom partnerskapet skulle det vara att bredda kunskapsspridningen till yrkesgrupper inom branschen som inte direkt arbetar med hållbarhetsfrågor i sin vardag. Det vore spännande att exempelvis arrangera seminarier där dessa grupper får möjlighet att mötas, lära sig mer och integrera hållbarhet i sina roller – som inom hållbar försäljning eller vid inköp av kött, chark, frukt och grönt. Även om vi internt utbildar vår personal, tror jag att en extern inbjudan skulle vara ett värdefullt komplement och ett viktigt tillskott.