
How will we eat and produce food in the future?
The way we produce and consume food must fundamentally change if we are to meet the challenges of the future. How will this transformation be achieved, and what obstacles and opportunities lie on the path to a sustainable food system?
Reports
Mistra Food Futures Report #29
- Report
#29 Hållbara leveranskedjor från gård till bord – Fallstudie TACKA
Denna delrapport presenterar flera olika koncept kring produktion och förädling av köttprodukter, med fokus på hållbarhet och diversifiering.
Download PDFMistra Food Futures Report #28
- Report
#28 Evaluating the Impact of the Proposed Dietary Guideline on Red and Processed Meat: Agricultural, Environmental, and Economic Perspectives
Hur kan jordbruket, miljön och klimatet påverkas om konsumtionen närmar sig rekommendationen om 350 gram tillagat kött i veckan?
Download PDFEvent calendar
Hur kan handeln bidra till framtidens hållbara livsmedelssystem – exempel från Axfood
Digitalt
Regeringsuppdrag: Fördjupad konsekvensanalys av kostrådet om rött kött och chark
Digitalt
Tillväxtverket om Sveriges livmedelsstrategi
Digitalt
Changing practices for a sustainable food system: the needs to adopt, avoid and adjust ways of working
Digitalt
Scientific articles
Sustain Sci (2025)
Scientific articles“Fika in the Anthropocene”: leveraging food systems transformations through food cultures
Matkulturernas roll i omställningen av livsmedelssystem får allt större utrymme i den vetenskapliga diskursen.
Field Crops Research, Volume 326. (2025)
Scientific articlesRotational grass-legume leys increase arable crop yields, particularly at low N fertiliser rates
Att inkludera fleråriga vallar i växtföljder kan öka avkastningen på spannmålsgrödor samt halten av organiskt kol i jorden.
Futures & Foresight Science
Scientific articlesExploring Pathways for Change: A Practice-Oriented Integration of Foresight and Sustainability Transitions
Den snabba förlusten av biologisk mångfald kan endast stoppas om naturliga ekosystem bevaras istället för att exploateras för industriella eller jordbruksändamål.
Mistra Food Futures Academy
Training young researchers, research assistants, doctoral students, and postdoctoral researchers is fundamental to academic activity. Mistra Food Futures is organized around a group of doctoral students and postdoctoral researchers, who, with guidance from senior advisors and mentors from both academia and partners in the food system, will carry out their doctoral or postdoctoral training within the program. In this way, we are training the next generation of food system researchers with the necessary interdisciplinary skills and competencies, which helps ensure the availability of qualified researchers in sustainable food systems.
No available positions to apply for.
As soon as a position becomes available, we will post it here.
Dialogues & webinars

Styrmedel för skifte i matkonsumtionen
Allmännhetens stöd för olika styrmedel med syfte att skifta matkonsumtion mot mer hållbar.

Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara matsystem?
Almedalen-24: Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara matsystem?
The research program Mistra Food Futures is a groundbreaking initiative aimed at promoting sustainability and innovation within the food system.
Helena Hansson