Orkla Foods - Ett exempel på där vårt vetenskapliga arbete gör skillnad

Helhetsperspektivet på hållbarhet lockade

Lars Lundahl är Miljöchef på Orkla Foods Sverige och arbetar även med miljöfrågor inom den centrala hållbarhetsgruppen på moderbolaget Orkla ASA. Han berättar att det finns en rutin inom företaget att skanna av och bevaka olika forskningsprojekt och program som vi sedan diskuterar inom vår hållbarhetsgrupp för att se vad som är relevant för oss och vilka åtaganden som krävs. Mistra Food Futures väckte vårt intresse då det finns en stark koppling till vår kärnverksamhet, livsmedel och hälsa. Programmets helhetsperspektiv på hållbarhet var lockade. Vi vill ligga i framkant, och detta partnerskap gav oss möjlighet att delta i ett stort och omfattande forum med många intressanta aktörer, vilket passar vår profil som ett stort livsmedelsföretag i Sverige.

Vi vill ligga i framkant, och detta partnerskap gav oss möjlighet att delta i ett stort och omfattande forum med många intressanta aktörer, vilket passar vår profil som ett stort livsmedelsföretag i Sverige.

Lars Lundahl

Miljöchef på Orkla Food Sverige

Att hänga med i det senaste inom forskningen och följa med i utvecklingen inom det som rör vår kärnverksamhet är viktigt för oss. Personligen strävar jag också alltid efter att arbeta med något konkret, snarare än att bara följa med, lyssna och delta i seminarier. Vi har ett sådant pågående projekt, som ännu inte är helt färdigställt, en fallstudie som handlar om kvantifiering av effekter på miljö och ekonomi av åtgärder för ökad biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan i grödor. Den hoppas vi mycket på.

Har partnerskapet varit till någon praktisk nytta för Orkla Foods?
Vi ser fram emot att få viktig kunskap kopplat till den pågående fallstudien. Men vi har ju också deltagit i olika arbetspaket, webbinarier och även vid vissa fysiska möten. 

Koppling mellan det dagliga arbetet och forskningen, där vi kan dra nytta av varandra, är en av de mest värdefulla aspekterna av samarbetet. Ett exempel är hur vi kunnat involvera vår odlingsledare, som arbetar direkt med våra kontraktsodlare. Hans deltagande har tillfört konkret och användbar information till fallstudien, vilket bidragit till en djupare förståelse för hur det verkligen fungerar i praktiken ute hos odlarna, och vilka krav som vi nu ställer på dem.

Personligen har jag varit engagerad i arbetspaketet kring indikatorer för att kunna bedöma livsmedelssystemens hållbarhet. Initialt hoppades jag att detta skulle leda till användbara verktyg för vårt företag, men fokus i arbetet ligger mer på samhällsnivå och beslutsfattande. Det är intressant och viktigt att vi påverkar politikerna på ett bra sätt men jag hade såklart hoppats att vi hade kommit ner till indikatorer som blev direkt användbara för oss.

Hittills har ökad kunskapsnivå varit den största vinsten, och jag hoppas att samarbetet ska generera mer direkta effekter i företagets arbete framöver.

Vad hoppas ni på framöver?
Vi ser stor potential i den pågående fallstudien. Diskussionerna kring planeringen och utformningen av studien har varit mycket givande. Den typen av dialoger är värdefulla i sig, och har också lett till nya kontakter som kan vara värdefulla för framtiden. Det man vill är att partnerskapet ska leda till att vi gör någonting annorlunda och nytt inom företaget. Hittills har ökad kunskapsnivå varit den största vinsten, och jag hoppas att samarbetet ska generera mer direkta effekter i företagets arbete framöver.