Nyheter
Ny rapport om utvärdering och demonstrering av hållbart jordbruk
Global jordbruksproduktivitet har ökat enormt sedan den gröna revolutionen, som är resultatet av en ko…
KSLA-seminarium om jordens resurser
Helena Hansson medverkade i ett seminarium arrangerat av RIFO (Sällskapet riksdagsledamöter och forskar…
Kristina Yngwe till Mistra Food Futures styrelse
Styrelsen för Mistra Food Futures, som inkluderar Annica Sohlström, Generaldirektör för Livsmedelsver…
Mistra Food Futures i samarbete med Klimatpolitiska rådet
Klimatpolitiska rådet har en viktig roll i klimatarbetet. Per-Anders Hansson, professor vid Energi och t…
Allvar och lösningar på Fas 2-konferens
Inför att Mistra Food Futures går in i fas 2 den 1 september, hade vi glädjen att bjuda in till ”Fas…
Fullt hus i Almedalen
Dag 4 och sista dagen på “almedalsveckan”, en strålande sommardag, var det dags för Mistra Food Fu…
Workshop om framtidens proteinförsörjning
Sista dagen i maj samlade Mistra Food Futures och Formas forskare från olika områden till en gemensam w…
Tvärvetenskaplig konferens för unga forskare
Mistra Food Futures tvärvetenskapliga konferens 2024 om mat och hållbarhetsomvandlingar med fokus på f…
Food Futures – i en orolig tid
Livsmedelssystemen är globalt sårbara när det gäller kriser, och i spåren av senare tiders kriser in…
Doktorandtjänster vid Mistra Food Futures Academy
Att utbilda unga forskare, forskningsassistenter, doktorander och postdoktorala forskare, är grundlägga…
Hållbar livsmedelsberedskap i Almedalen
Livsmedelssystemet står inför dubbla utmaningar – hållbarhetsomställning och omställning till för…
Fas 2 för Mistra Food Futures
Mistra Food Futures får ytterligare 64 miljoner från Stiftelsen miljöstrategisk forskning för att gö…
Konsekvensanalys av miljöaspekter i nordiska näringsrekommendationer
För att svara på den första delen av regeringsuppdraget gav Livsmedelsverket i uppdrag åt Mistra Food…
Klimat-, biologisk mångfald- och näringskvalitetsmål för svensk livsmedelsproduktion och konsumtion
Mål hjälper oss att sätta rätt prioriteringar, övervaka och följa upp framsteg och skapa en gemensa…
Rapport om energieffektivisering i lantbruket
Inom jordbruket används stora mängder energi. Det finns dock möjlighet att effektivisera och reducera …
Ramverk för design av mer hållbara leveranskedjor från gård till butik
Även om det är slutkonsumentens val av mat som på sikt styr vad som ska produceras så har industri oc…
Sverige och sjömaten
Det handlar i stora drag om att öka konsumtionen på rätt sätt, t ex att välja de mest klimatsmarta a…
Värdet av dialog i systemomställning
En hållbar omställning kräver nya affärsmodeller, och förändring innebär också ofta nya möjlighe…
Aktörssamverkan för fossilfri livsmedelsvärdekedja
Nu påbörjas ett brett samverkansprojekt för en fossilfri livsmedelsvärdekedja.
MFF i almedalspanelsamtal angående Nordiska näringsrekommendationer
Mistra Food Futures perspektiv på frågan är att konsumtion och produktion inte är samma sak.
Almedalen 2023 – Mat, konsumtion, material – Så uppnår vi hållbara och hälsosamma livsmedelssystem
Mistra Food Futures scenarier var utgångspunkten för ett seminarium i Almedalen där vi tillsammans med…
Riksdagsseminarium om livsmedelsstrategi
Kopplat till att Mistra Food Futures lämnat in ett inspel till uppdateringen av Sveriges Livsmedelsstrat…
Livsmedelsstrategi 2.0 – Sex punkter för ökad hållbarhet, trygghet och konkurrenskraft
Ökad hållbarhet stärker tryggheten och konkurrenskraften för alla aktörer i livsmedelskedjan skriver…
Lägre klimatavtryck med fiskfoder baserat på cirkulära och nordiska råvaror
Det nya fodret minskar utsläppen av växthusgaser per kg regnbåge med mer än hälften.
Ett ramverk för att mäta hållbarhet i det svenska livsmedelssystemet
– Att kunna bedöma livsmedelssystemens hållbarhet är centralt för att utvärdera den politik som geno…
Lärdomar från kursen Evidensbaserad problemlösning
Det övergripande målet med arbetspaket 8 är att stödja processer där resultat och lärdomar från fo…
Klimatpåverkan från kalkning av jordbruksmark
Kalkade jordar med högre pH-värde har ofta lägre utsläpp av den starka växthusgasen kväveoxid (N2O)…
Biokol i svenskt jordbruk
Slutsatsen är att biokol har stora möjligheter som klimatåtgärd i jordbruket men det krävs en kunska…
Fyra scenarier för framtidens svenska livsmedelssystem
Hur kommer förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige att förändras till följd av klimatf…
Effekter av fleråriga grödor på markkolslager i ett livscykelperspektiv
Kolbindning i jordbruksmark har föreslagits som en viktig strategi för att minska klimatförändringarn…
Klimatpåverkan av biprodukter från produktionen av jästolja
Jästolja kan framställas av lignocellulosamaterial, t.ex. halm och skogsrester, med hjälp av oleaginö…
Fossilfri produktion med biobaserade gödningsmedel
Effektiv användning av näringsrika biprodukter för att ersätta mineralgödsel inom jordbruket.
Vall i växtföljd för minskad klimatpåverkan
Studien visar på goda möjligheter för vall som ett verktyg att motverka klimatförändringar, berätta…
Mellangrödor som verktyg för att minska jordbrukets klimatpåverkan
Idag odlas mellangrödor i Sverige av många olika anledningar, t.ex. för att bekämpa ogräs, förhindr…
Potential att minska klimatpåverkan med digitalisering inom jordbruket
– När det gäller mjölkproduktion upptäckte vi att implementeringen av olika digitaliseringsteknolog…
Större precision vid tillförsel av kväve kan minska jordbrukets klimatpåverkan
Minskad klimatpåverkan med vallfoder till gris
Syftet med den här studien var att uppskatta klimateffekten ur ett livscykelperspektiv av att introducer…
El-traktorers potential att minska Sveriges klimatpåverkan – En studie av maskinsystem i lantbruket.
En undersöknig om potentialen för att minska klimatpåverkan i Svenskt lantbruk genom en övergång til…
Stora skillnader i vad aktörer menar att ett hållbart livsmedelssystem är
Vi kan inte utgå från att alla aktörer menar samma saker när vi pratar om hållbarhet i livsmedelsyst…
Dialogserie för att diskutera idéer och strategier för morgondagens matsystem
Mistra Food Futures bjuder in till tre digitala dialogtillfällen kring affärsmodellers roll i en hållb…
Vi behöver ställa om hela livsmedelssystemet
Den här veckan har forskare, näringsliv och beslutsfattare samlats i Uppsala för det internationella f…
Livsmedelsverkets generaldirektör: ”Det är dags att vi värderar maten högre och tar hand om den”
Att mat och klimat hänger ihop är en av orsakerna till att FN tagit initiativ till internationella mats…
Sluta lappa och laga ett ohållbart livsmedelssystem
Samhällenas omedelbara sårbarhet kopplat till livsmedel och råvaror tydliggörs, priserna stiger och s…
Fem frågor om mat
Vi behöver använda läget vi är i nu till en hävstång för att intensifiera omställningen till ett …
Sommarprat i P1 med Elin Röös
Hur ska vi ska föda en växande befolkning utan att förstöra planeten? Detta är frågan som klimatfor…
Livsmedelssektorn om hållbarhet i tider av kris och krig
Det nuvarande världsläget påverkar både det globala och det svenska livsmedelssystemet. Priserna i ma…
Annual Report Year One
Ett engagerat inledande ord från styrelsens ordförande, programledarna om motivationen i att vara ”ju…
Röda kort från Mistra Food Futures forskare i Agenda
När SVT-programmet Agenda diskuterade klimatutmaningen fick forskare ge sina perspektiv och också betyg…
Låt oss diskutera den nya CAP:en
Seminariet ville belysa och diskutera möjliga effekter av CAP på den svenska jordbruks- och livsmedelss…
Mistra webbinarium om framtidens mat
Hur åstadkommer vi en hållbar matkonsumtion, konsumentbeteende, hinder och möjligheter för att skala …
Startskott för Mistra Food Futures