Från Tallrik till Systemförändring  – MFF Academy besöker Måltidsservice i Sigtuna

Mistra Food Futures Academy är en tvärvetenskaplig plattform där unga forskare, deras handledare och samhällspartners arbetar tillsammans för att forma framtidens hållbara livsmedelssystem. Syftet är att skapa optimala förutsättningar för doktorander att utvecklas som forskare och bygga en bred förståelse av hela livsmedelssystemet – från jord till bord.

I dagarna fick de unga forskarna inom MFF Academy möjlighet att besöka Måltidsservice i Sigtuna kommun. Det blev ett spännande och oväntat inspirerande studiebesök, inte bara en rundvandring i ett kök, utan en ögonöppnare för hur viktig den offentliga måltidsverksamheten är i hela vårt livsmedelssystem – en del som många av oss sällan tänker på, men som spelar en avgörande roll varje dag.

Under besöket fick doktoranderna följa hela kedjan: från hur maten planeras och lagas, till hur den förpackas och märks upp för att sedan distribueras ut till skolor, förskolor och äldreboenden runt om i kommunen. Det som verkligen fastnade var hur mycket tanke och strategi som ligger bakom varje beslut – allt från vem som ska äta maten, hur man kan minska svinnet, till hur man samtidigt kan erbjuda näringsrik och god mat som barn, unga och äldre faktiskt tycker om.

Det som verkligen fastnade var hur mycket tanke och strategi som ligger bakom varje beslut – allt från vem som ska äta maten, hur man kan minska svinnet, till hur man samtidigt kan erbjuda näringsrik och god mat som barn, unga och äldre faktiskt tycker om.

Doktoranderna fick inte bara följa arbetet, de fick också smaka på resultatet. Dagens lunch bestod av en pastagratäng som överträffade förväntningarna. ’Så pass god att vi alla blev ett recept rikare , och snart står den hemma på våra egna matbord,’ säger Nina Lind Ranneberg, koordinator för MFF Academy.

Men maten var bara en del av det som gjorde intryck på gruppen. Doktoranderna fick också höra om det viktiga arbetet med att skapa trygga måltidsmiljöer där barn och unga kan känna sig välkomna och sedda. Att använda maten som en väg in till samtal om hälsa, hållbarhet och gemenskap. Det visar hur viktigt det är med eldsjälar för att få det att hända!

Doktoranderna fick dessutom ta del av hur Måltidsservice, med hjälp av Matilda FoodTech, partner inom Mistra Food Futures, har tagit ett stort steg mot att förbättra sitt arbete och i dag är en förebild för hur man kan få kontroll över och utveckla en mer hållbar måltidsverksamhet. Genom att digitalisera och få bättre koll på inköp, menyer och kostnader har de både kunnat minska svinnet och göra smartare val – utan att tumma på kvaliteten. Det är imponerande att se hur teknik och medvetenhet kan gå hand i hand för att skapa en mer hållbar måltidsverksamhet.