Kristina Yngwe till Mistra Food Futures styrelse
Styrelsen för Mistra Food Futures, som inkluderar Annica Sohlström, Generaldirektör för Livsmedelsverket och styrelsens ordförande, Bo Jellesmark Thorsen, professor vid Köpenhamns universitet, Institutionen för livsmedels- och resursekonomi (IFRO), Minna Kaljonen, forskningsprofessor vid Finnish Environment Institute (SYKE), Elisabet Rytter, ansvarig för forskning och nutrition på Livsmedelsföretagen, samt Anna Richert, matexpert på WWF, har inför fas 2 förstärkts med Kristina Yngwe, vice regionchef för LRF Syd. Vi välkomnar Kristina Yngwe och ser fram emot att arbeta tillsammans med henne. Här kommer en presentation av Kristina.
Kristina är utbildad agronom med inriktning mot mark och växt vid Ultuna, har även studerat en pol kand i Uppsala, med fokus på nationalekonomi och statsvetenskap, särskilt inom globala frågor. Hon bor med sin man och två barn på en gård utanför Ystad, där de driver en växtodling på cirka 150 hektar.
Kristina har en imponerande och bred bakgrund. Hon har arbetat som rådgivare på HIR Skåne, ett konsultföretag inom lantbruk och trädgård, där hon hjälpte företag att öka lönsamhet och utveckling, bland annat genom initiativet Greppa Näringen.
Under två mandatperioder i riksdagen för Centerpartiet arbetade Kristina med miljö- och klimatfrågor, och hon var vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet under den första mandatperioden. Under sin andra period fokuserade hon på landsbygdsfrågor och var ordförande i samma utskott. I sina uppdrag har hon bland annat deltagit på COP-mötena i Paris och Marrakech, samt FN:s generalförsamling samt rest runt i hela landet och på nära håll sett de olika förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion.
Sedan två år tillbaka är Kristina vice regionchef på LRF Syd, där hon ansvarar för näringspolitisk påverkan. Utöver sitt nya uppdrag som styrelseledamot i Mistra Food Futures, som hon tillträdde den 1 september, har hon även förtroendeuppdrag inom Södra Sveriges Frö- och oljeväxtodlare samt Sveriges Utsädesförening.
Jag brinner för frågor som rör livsmedelsförsörjning och ser fram emot att det är ett fokusområde för Mistra Food Futures framöver, säger Kristina.
Kristina hoppas kunna tillföra styrelsen ett värdefullt perspektiv från primärproduktionen. Hon menar att om omställningen till en mer hållbar livsmedelsproduktion ska bli framgångsrik, måste hela kedjan involveras och känna sig inkluderad. Enligt hennes erfarenhet sker forskningen och diskussionerna kring hållbara livsmedelssystem alltför ofta utan tillräckligt deltagande från lantbrukarna, som har en central roll i denna process.
Med sin breda politiska erfarenhet är vi övertygade om att Kristina även kommer att ge värdefulla bidrag till policyarbetet inom programmet.