Mycket resultat under första fasen

Fas 1 av forskningsprogrammet Mistra Food Futures är nu avslutad. Detta tvär- och transdisciplinära initiativ inleddes den 1 september 2020 och den första fasen avslutades den 31 augusti 2024. Den andra programfasen började den 1 september 2024 och planeras pågå fram till februari 2029. För den som vill få en översikt av den första fasen finns nu en sammanfattning i MFF:s rapport #25.

Mistra Food Futures har skapat en vetenskapligt baserad plattform som kan bidra till att det svenska livsmedelssystemet transformeras till ett som är hållbart i begreppets samtliga tre dimensioner, miljömässigt, ekonomiskt och socialt, resilient och som levererar hälsosam kost.

Programmet utformades som ett svar på utlysningen Livsmedelsförsörjning och hållbara livsmedelssystem 2019 hos Mistra – Stiftelsen för miljöstrategisk forskning. Utlysningen efterfrågade forskningsprogram som kunde uppnå följande grundläggande mål, vilka vi uppnått och nu finns presenterade i #25:

  • Utveckla tydliga antaganden om möjliga framtida scenarierför livsmedelssystemet; föreslå sätt på vilkeprimärproduktionen kan uppnå nettonoll när det gällerväxthusgasutsläpp till 2045
  • Identifiera nästa generationsmått för att mäta hållbarhetsprestanda i livsmedelssystemet, samt som kunde utveckla kunskap om hur entransformationsprocess kan stödjas