Ny rapport analyserar effekterna av minskad köttkonsumtion i Sverige

Rapport #28 är en uppföljning av Mistra Food Futures rapport #21 och har tagits fram som en del av Livsmedelsverkets regeringsuppdrag kopplat till de föreslagna svenska kostråden för rött och processat kött. I uppdraget har regeringen bett Livsmedelsverket att genomföra en fördjupad analys av hur de nya kostråden kan påverka bland annat efterfrågan inom det svenska jordbruket samt miljö- och klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen.

Bakgrunden är att Sverige just nu uppdaterar sina nationella kostråd i linje med de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR2023). I det sammanhanget har Livsmedelsverket fått i uppgift att särskilt granska konsekvenserna av den nya rekommendationen för rött kött. Rapporten fokuserar därför enbart på hälsoaspekten av konsumtionen, där rekommendationen är satt till 350 gram tillagat rött kött per person och vecka.

Syftet med rapporten är att analysera vad som händer om den svenska befolkningens köttkonsumtion närmar sig denna nivå, och vilka effekter det i så fall kan få för jordbruksmark, djurhållning, naturbetesmarker, klimatpåverkan och utsläpp av ammoniak. Rapporten belyser både svenska och internationella effekter, särskilt kopplade till import av foder och livsmedel. Dessutom lyfter den hur en förändrad efterfrågan på rött kött kan påverka hela den svenska livsmedelskedjan – från bönder till konsumenter.