
Ny rapport om Hållbara leveranskedjor från gård till bord
Inom forskningsprojektet MISTRA Food Futures har forskare tagit fram en metod och arbetsprocess som kan hjälpa oss att bygga framtidens hållbara livsmedelskedjor. Metoden har utvecklats genom fallstudier där forskare arbetat tätt ihop med aktörer från både livsmedelsindustrin och handeln.
I rapporten berättar vi om arbetet i en av dessa fallstudier. Vi går igenom resultaten från studien, och delar också med oss av viktiga insikter och slutsatser kring hur metoden kan användas och varför den är relevant för att skapa en mer hållbar framtid.
Vårt livsmedelssystem måste förändras för att möta de många utmaningar som mänskligheten står inför. I framtiden måste livsmedelssystemet leverera bra prestanda inom ett brett spektrum av effekter, som miljö, hälsa, socioekonomiska och kulturella värden. För att göra detta måste försörjningskedjorna omorganiseras och effektiviteten måste öka utan att kompromissa med andra värdefulla resultat. Att bedöma hållbarhetsprestanda för möjliga framtida produktionssystem är i sig svårt och att inkludera det breda utbudet av effekter komplicerar uppgiften ytterligare. I denna rapport beskriver vi 1) en iterativ process i fyra steg för att utforma hypotetiska framtida leveranskedjor för olika ”produktkoncept” och 2) en utvärdering av deras hållbarhetsprestanda.
Designprocessen inkluderade användning av scenarier utvecklade inom MISTRA Food Future och utvärderingen av hållbarhetsprestanda gjordes med hjälp av Multikriteria-analys (MCA). Resultaten visade att metoden var användbar och underlättade nära och fruktbart samarbete mellan leverantörskedjans intressenter, och den gav nya insikter och bättre förståelse för industrins och detaljhandelns roll i utvecklingen av framtidens livsmedelssystem.
Användningen av MISTRA Food Futures framtidsscenarier bidrog till processen genom att stödja bredare perspektiv på framtida lösningar bland alla deltagare. MCA-metoden som bas för utvärdering fungerade bra för att fånga den breda hållbarhetsprestationen, men resultaten var för aggregerade för att fungera som ett beslutsstöd för verkliga åtgärder, utan agerade snarare som en tydlig kartläggning av den relativa betydelsen av de olika hållbarhetsområdena. Detta är dock mycket värdefullt för att besluta om nästa steg i design av försörjningskedjan.
Mistra Food Futures Rapport #26 om Hållbara leveranskedjor från gård till bord – Fallstudie baljväxter Författare: Evelina Höglund, Mehran Naseri Rad, Ulf Sonesson, Karin Östergren, RISE samt Marie Olsson, SLU.