
Om MFF Academy
Framtidens forskare i ett hållbart livsmedelssystem
Att utbilda unga forskare, forskningsassistenter, doktorander och postdoktorala forskare, är grundläggande inom akademisk verksamhet. Mistra Food Futures är organiserad kring en grupp doktorander och postdoktorala forskare, som med vägledning från seniora handledare och mentorer från både akademin och samhällets livsmedelssystempartners kommer bedriva sin doktorand- eller postdoktoralutbildning inom programmet. På detta sätt utbildar vi framtidens forskare inom livsmedelssystem med nödvändiga tvärvetenskapliga färdigheter och kompetenser, vilket bidrar till att säkra tillgången på kvalificerade forskare inom hållbara livsmedelssystem.
Vi prioriterar utbildning och utveckling av unga forskare, inklusive forskningsassistenter, doktorander och postdoktorala forskare inom både samhälls- och naturvetenskap. Genom att erbjuda möjligheter till nätverkande, professionell utveckling och tvärvetenskapligt samarbete utvecklar vi nästa generationens forskare inom livsmedelssystemet.
Optimala förutsättningar
Att vara doktorand innebär att stå mitt i en värld av möjligheter och utmaningar. Det handlar om att navigera den akademiska miljön, bygga starka nätverk och samtidigt hantera komplexa forskningsfrågor.
Mistra Food Futures Academy är en tvärvetenskaplig plattform där unga forskare, deras handledare och samhällspartners arbetar tillsammans för att forma framtidens hållbara livsmedelssystem. Syftet är att skapa optimala förutsättningar för doktorander att utvecklas som forskare och bygga en bred förståelse av hela livsmedelssystemet – från jord till bord.
Akademin samlar doktorander och postdocs med olika bakgrunder, från jordbruksekonomi och ekosystemteknik till industriell ekologi och miljövetenskap. Just nu är sju doktorander och en postdoc aktiva inom akademin. Tillsammans utgör de akademins hjärta och kärngrupp – en grupp forskare som bidrar med sina unika perspektiv.
På vilket sätt stöttar akademin unga forskare?
Mistra Food Futures Academy är utformad för att ge doktoranderna verktygen de behöver för att lyckas i sin forskning och framtida karriär. Genom en rad aktiviteter skapar vi möjligheter för dem att växa och utvecklas.
Ett mentorprogram för professionell utveckling
Varje doktorand matchas med en mentor från livsmedelssystemet. Mentorn fungerar som en kontakt utanför forskningsmiljön och hjälper doktoranden att bygga nätverk och utveckla sin professionella karriär.
Seminarieserier som breddar perspektiven
Vi erbjuder seminarier där vetenskapliga föreläsningar varvas med diskussioner tillsammans med samhällspartners och intressenter. Doktoranderna får inte bara bredda sin kunskap om olika vetenskaper, utan också utveckla förståelse för hur forskning kan användas i praktiken. En viktig del är att lära sig navigera mellan olika vetenskapliga discipliner, då varje fält har sitt eget “språk”. Att tidigt i sin utbildning skapa denna öppenhet och förståelse är en viktig del i hur vi kan arbeta tillsammans mot hållbara lösningar.
Studieresor genom livsmedelssystemet
För att skapa en djupare förståelse av hur livsmedelssystemet fungerar i praktiken organiserar vi studieresor. Doktoranderna får möjlighet att besöka aktörer i hela livsmedelskedjan – från primärproducenter till detaljhandeln. Dessa besök ger en konkret bild av hur livsmedel produceras och distribueras i Sverige och hur det relaterar till den egna forsningen.
Bygga broar mellan forskning och samhälle
Ett av akademins viktigaste mål är att skapa starka kopplingar mellan forskning och samhälle. Genom att involvera samhällspartners i diskussioner och projekt får doktoranderna insikt i verkliga utmaningar och möjlighet att bidra med forskningsbaserade lösningar. Det är detta samarbete som gör forskningen relevant och hjälper oss att bygga ett mer hållbart livsmedelssystem.
Samarbeten och nätverkande
Akademin kommer också att välkomna doktorander och postdoktorala forskare som är involverade i relaterade projekt inom Mistra Food Futures områden, vilket främjar ett robust tvärvetenskapligt nätverk av framtida livsmedelssystemforskare för att erbjuda en arbetsstruktur för trans- och interdisciplinärt samarbete. För att underlätta nätverkande och professionell utveckling kommer vi att anordna riktade aktiviteter för att främja samarbete och nätverkande inom och utanför programmet.