Livsmedelsverkets generaldirektör: ”Det är dags att vi värderar maten högre och tar hand om den”

I en debattartikel som publicerades i Göteborgs Posten (GP) på Internationella matsvinnsdagen den 29 september skriver Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström ”att inte slänga mat är en till synes enkel handling som gör verklig skillnad för miljön och klimatet”. Alla kan bidra för att minska svinnet. Och att det är bra även för den egna plånboken med tanke på de ökande livsmedelspriserna.

Att mat och klimat hänger ihop är en av orsakerna till att FN tagit initiativ till internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år. Vi slänger alldeles för mycket mat, skriver Sohlström. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 140 kilo mat per år som hade kunnat ätas – om det tagits hand om annorlunda. Det här berget av matsvinn som hushållen genererar varje år borde inte finnas. För att minska det behöver maten värderas högre och vi borde lära oss att ta hand om den bättre. Sohlström ger flera exempel på vad hushållen kan göra så att odling, förädling, transporter, förvaring och förpackning av maten inte sker i onödan. Dels för klimatets skull, dels för den egna plånbokens skull när livsmedelspriserna ökar.