
Vår forskning
Vi är inte ett helt vanligt forskningsprojekt som enbart levererar vetenskaplig output, utan vi jobbar betydligt bredare än så. Vi skapar och driver en transdisciplinär och vetenskapligt baserad plattform som arbetar för att åstadkomma förändring. Vi bedriver forskning som publiceras i vetenskapliga publikationer, men vi anordnar också möten och interaktioner mellan olika typer av aktörer i livsmedelssystemet. Vi utformar dialoger och webbinarier för att prata om vad de vetenskapliga resultaten betyder i praktiken och hur vi gemensamt kan åstadkomma en systemomställning. Vi jobbar också med inspel till policy och bidrar med kunskap in i olika frågeställningar som är viktiga i samhället, bland annat genom medverkan i Almedalen, riksdagsseminarier och policy briefs.
Forskning för framtiden
Maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan och den globala livsmedelsproduktionen och markanvändningen är en av de största orsakerna till den pågående förlusten av biologisk mångfald. Sättet som vi producerar och konsumerar mat måste förändras i grunden om vi ska kunna möta framtidens utmaningar. Hur kan vi skapa ett hållbart livsmedelssystem som levererar hälsosam mat till alla, utan att utarma naturen och utan utsläpp av växthusgaser?
Ett hållbart livsmedelssystem
Ett hållbart och resilient livsmedelssystem är vårt fokus. Programmet leds och samordnas av SLU i samarbete med forskningsinstitutet RISE, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Bejerinstitutet för ekologisk ekonomi vid Kungliga Vetenskapsakademien.
Mistra Food Futures utvecklar strategier som ska leda till ett hållbart svenskt livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. Strategierna ska bidra till både kortsiktig förändring (till år 2030) och långsiktig omvandling av systemet (till år 2045). I en bred sammansättning av universitet, forskningsinstitut, myndigheter, företag och branschorganisationer tar programmet ett helhetsgrepp över livsmedelssystemets alla led.
Mistra Food Futures arbetar för att:
- Utarbeta mål för vad det svenska livsmedelssystemet behöver uppnå fram till år 2045
- Utvärdera nuläget och identifiera hinder och möjligheter för att uppnå målen
- Utveckla strategier för att omvandla hinder till ”hävstänger” för systemförändring
- Utveckla indikatorer för att övervaka och säkerställa framsteg
- Identifiera och utveckla åtgärder som gör att den svenska jordbrukssektorn kan nå nettonoll-utsläpp av växthusgaser år 2045, och att livsmedelsförädling, detaljhandel och konsumtion blir mera uthålligt
- Identifiera strategier för implementering, som bidrar till en genomgripande förändring av livsmedelssystemet
Våra fokusområden

Next generation sustainability and resilience
INDICATORS for food system transformation.

Production-side MEASURES for reducing the
environmental load from food systems.

Sustainable food SYSTEMS with net-zero climate
impact.

POLICY related levers and barriers for change
across the food value chain.

Food supply chain ORGANISATION structure for
sustainability and resilience.
