Våra arbetspaket (WP)

COORDINATION, management, dissemination and public affairs
Målet med samordnings- och ledningsarbetspaketet är att säkerställa en effektiv och transparent förvaltning av programmet, att säkerställa vetenskaplig noggrannhet samt att möjliggöra kunskapsöverföring, upptag och utnyttjande av resultat.

Alternative PATHWAYS to sustainable future food systems
Använda scenarioplanering för att uppmuntra förändring bland viktiga aktörer inom livsmedelssystemet och utveckla sätt på vilka sådana metoder kan tillämpas i en svensk livsmedelssystemkontext för att förbereda sig för en osäker framtid.

Next generation sustainability and resilience INDICATORS for food system transformation
Identifiera nästa generation av indikatorer och mål för att övervaka och vägleda livsmedelssystemets prestation i att leverera hälsosamma kostvanor från ett hållbart och motståndskraftigt system.

Production-side MEASURES for reducing the environmental load from food systems
Fokusera på vilka stora förbättringar i klimatpåverkan som kan uppnås och vilka synergier och avvägningar som finns med andra miljöeffekter ur ett livscykelperspektiv vid implementering av utvalda individuella produktionsåtgärder som utvecklats med målet att förbättra livsmedelssystemets växthusgasbalans.

Sustainable food SYSTEMS with net-zero climate impact
Kvantitativt bedöma synergier och avvägningar över hållbarhetsindikatorer för olika scenarier av framtida svenska livsmedelsvärdekedjor (dvs. systemet som sträcker sig från jordbruksproduktion till bearbetning och slutlig konsumtion av mat). Ett specifikt mål är att identifiera och beskriva system med netto-noll klimatpåverkan samtidigt som avvägningar mot andra hållbarhetsområden minimeras.

POLICY related levers and barriers for change across the food value chain
Leverera evidensbaserade strategier för policyutformning och implementering för en snabb, transformativ förändring i stor skala och över tid. Specifikt vill WP Policy bidra till kunskapsbasen om vad som gör politiska ingripanden effektiva och genomförbara.

Food supply chain ORGANISATION structure for sustainability and resilience
Karakterisera den övergripande organisationsstrukturen i den svenska livsmedelsförsörjningskedjan, inklusive att undersöka hur livsmedelsvärdet (from farm to fork) fördelas längs försörjningskedjan och marknadsmakten hos de olika aktörerna i livsmedelsvärdekedjan. Identifiera också hur organisationen av livsmedelsförsörjningskedjan påverkar företagens möjligheter att anta mer hållbara metoder och att motstå allvarliga chocker, såsom svåra torkperioder.

TRANSITION LABS for enabling change Aims and objectives
Använda transition lab som metod och skapa en arena för att bygga förmågor och kapaciteter att agera och forma omställningsvägar. Deltagarna i detta arbetspaket kommer att fungera som omställningsmotorer genom att underlätta tvärvetenskapliga dialoger mellan akademin (t.ex. forskare och medlemmar av Mistra Food Futures academy) och aktörer inom livsmedelssystemet (t.ex. offentlig sektor, industri och civilsamhälle); möjliggöra reflexivt lärande mellan flera aktörer; och stödja deras förmågor och kapaciteter för sam-skapande av transformativ förändring.