Fullt hus i Almedalen

Dag 4 och sista dagen på “almedalsveckan”, en strålande sommardag, var det dags för Mistra Food Futures, tillsammans med SLU Future Food att genomföra vårt Almedalsevent på temat Hållbar livsmedelsberedskap.

Med stor glädje, och lättnad såg vi människor strömma in till diskussionsfrukosten med de moderatorledda samtalen på olika teman. Det bjöds på idel gotländska råvaror, diskussionerna gick varma och stämningen var hög. Helt enkelt en överväldigande start på vårt event.

Förmiddagens första seminarium kretsade kring frågan Behövs beredskapslager om vi har en hållbar livsmedelsproduktion? Visst behövs det lager, men vi behöver se längre än så, för vad händer när lagren tar slut? Är det ens möjligt och ska vi vara helt självförsörjande? Givande panelsamtal som belyste frågorna utifrån olika perspektiv. Helena Hansson, programchef för Mistra Food Futures;

– Hållbarhet och beredskap kan gå hand i hand och det tycker jag också att mycket av forskningen från Mistra Food Futures visar. Och som svar på frågan om vi behöver beredskapslager ifall vi har hållbara livsmedelssystem: Ja, vi behöver beredskapslager, åtminstone för att kunna ställa om på kort sikt. Om vi råkar ut för en kris behöver vi lagren för att kunna hantera den omedelbara situation som uppstår, men om vi sedan också har resilienta och hållbara livsmedelssystem så kan vi anpassa systemen över tid, så att när beredskapslagren tar slut kan vi fortfarande producera och se till att det finns livsmedel tillgängliga för befolkningen.

Förmiddagen avslutades med ännu ett seminarium, på temat Vatten i matlandskapet  med fokus på hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet, vid torka och vid översvämning.

Den goda stämningen varade ända till slutet, många hängde kvar och samtalen fortsatte samtidigt som teamet plockade ihop och förberedde sig för hemfärden tillbaka hem till Uppsala.