Maten står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan och den globala livsmedelsproduktionen och markanvändningen är en av de största orsakerna till den pågående förlusten av biologisk mångfald. Sättet som vi producerar och konsumerar mat måste förändras i grunden om vi ska kunna möta framtidens utmaningar. Hur kan vi skapa ett hållbart livsmedelssystem som levererar hälsosam mat till alla, utan att utarma naturen och utan utsläpp av växthusgaser?
Forskningsprogrammet Mistra Food Futures utvecklar strategier som ska leda till ett hållbart svenskt livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. I en bred sammansättning av universitet, forskningsinstitut, myndigheter, företag och branschorganisationer tar programmet ett helhetsgrepp över livsmedelssystemets alla led.
Ett hållbart livsmedelssystem
Mistra Food Futures är ett forskningsprogram med fokus på ett hållbart och resilient livsmedelssystem. Programmet leds och samordnas av SLU i samarbete med forskningsinstitutet RISE och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. Programmet finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) och startade formellt den 1 september 2020.
Mistra Food Futures kommer att utveckla strategier som ska leda till ett hållbart svenskt livsmedelssystem som levererar hälsosam mat. Strategierna ska bidra till både kortsiktig förändring (till år 2030) och långsiktig omvandling av systemet (till år 2045).
Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) finansierar forskningsprogrammet med totalt 64 Mkr och de medverkande parterna medfinansierar med ytterligare medel. Programtiden sträcker sig fram till 2024.