Konsekvensanalys av miljöaspekter i nordiska näringsrekommendationer

I juni 2023 fick Livsmedelsverket ett tvådelat uppdrag av regeringen:
1. Att beskriva vilka konsekvenser det kan få att miljöhänsyn, som en extra aspekt utöver hälsoeffekter, har vägts in i de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) 2023, samt

2. Att uppdatera de svenska kostråden.

För att svara på den första delen i uppdraget gav Livsmedelsverket i uppdrag åt Mistra Food Futures att utifrån olika scenarier belysa möjliga konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion och olika miljöaspekter, bland annat växthusgasutsläpp och biologisk mångfald.

Mistra Food Futures-rapporten publiceras som ett självständigt vetenskapligt underlag varifrån Livsmedelsverket drar slutsatser utifrån om de mest troliga konsekvenserna, som de presenterar i sin rapport som nu går ut på remiss fram till och med den 20 mars.

Om rapporten: Att främja hållbara jordbruksmetoder, minska matsvinn och uppmuntra till en övergång mot mer växtbaserade kostvanor är integrerade delar av att hantera miljöpåverkan från livsmedelssystem både i Sverige och globalt. Sådana förändringar är avgörande för att bygga ett mer motståndskraftigt och miljömässigt hållbart livsmedelssystem för att möta behoven hos en växande global befolkning. Även om förbättringar på produktionssidan (t.ex. ökad effektivitet i användningen av resurser och teknologiska framsteg) och förändringar på konsumtionssidan (t.ex. förändringar av kostvanor och minskning av matsvinn) är nödvändiga, fokuserar denna rapport på den potentiella påverkan av kostråd på miljömål.

Syftet med denna rapport är att undersöka hur potentiella förändringar i konsumtionen efter miljööverväganden enligt NNR2023 jämfört med NNR2023 utan miljööverväganden kan påverka inhemsk livsmedelsproduktion och miljöresultat. Dessa miljöresultat inkluderar utsläpp av växthusgaser, ammoniakutsläpp och området av halvnaturliga betesmarker. Dessutom undersöktes effekterna på djurs välfärd.