Fem-fragor-om-mat-banner

Fem frågor om mat till riksdagspartierna

Vilken matfråga är viktigast? Är mat för billig, för dyr, eller kostar den lagom mycket? Ska vi ha klimatskatt på mat? Är dagens kriser skäl att pausa eller satsa mer på omställning till ett hållbart livsmedelssystem? Hur hjälper politiken bäst människor att äta hälsosamt och hållbart? Mitt i valspurten har de åtta riksdagspartierna svarat på SLU Future Foods enkät med fem matfrågor. I podden Feeding your mind kan du höra deras svar – och också forskares vetenskapligt grundade svar och kommentarer kring frågorna.

Vi behöver använda läget vi är i nu till en hävstång för att intensifiera omställningen till ett mer hållbart livsmedelssystem, säger Helena Hansson, forskare och programchef för Mistra Food Futures i podden.

– Frågan är så pass uppe på agendan nu, den är i allas medvetande skulle jag säga. Så nu har vi verkligen det där gyllene tillfället att våga ställa om och våga tänka till kring vilka åtgärder som behövs för att nå dit vi behöver nå.

Lyssna på podden här: Inför valet 2022: Fem frågor om framtidens mat till riksdagspartierna av Feeding Your Mind – en podcast om framtidens mat (soundcloud.com)

Podden Feeding your mind ges ut av SLU Future Food, och finns där poddar finns. Intervjuar gör Ylva Carlqvist Warnborg.