Konferens Food Futures – i en orolig tid

Livsmedelssystemen är globalt sårbara när det gäller kriser, och i spåren av senare tiders kriser inklusive Covid-19, extremväder med torka och översvämningar och det förändrade geopolitiska läget kopplat framförallt till Rysslands invasion av Ukraina, har sårbarheten ökat och blivit tydligare.

Att skapa livsmedelsberedskap i det nuvarande livsmedelssystemet, utan att samtidigt dra nytta av möjligheten att ställa om i riktning mot ett mer hållbart livsmedelssystem riskerar ineffektiviteter genom att nödvändiga investeringar och förändrade beteenden, beslut och metoder i livsmedelssystemet inte med säkerhet kan användas för att uppnå båda syftena. Detta i sin tur riskerar att medföra resursslöseri och att processerna tillsammans blir onödigt kostsamma.

Forskningsprogrammet Mistra Food Futures vid SLU startade i augusti 2020 med den övergripande visionen att skapa en vetenskapsbaserad plattform för att omvandla det svenska livsmedelssystemet till ett hållbart, motståndskraftigt system som levererar hälsosamma kostvanor.

Inför att programmet går in i fas 2 den 1 september i år, har vi glädjen att bjuda in både nuvarande deltagare och alla intresserade av framtidens mat till vår konferens Food Futures – i en orolig tid. Detta blir ett tillfälle för forskare, nuvarande och nya partners, beslutsfattare och andra intresserade att samlas för att reflektera över och diskutera framtiden för det svenska livsmedelssystemet, med särskilt fokus på livsmedelsberedskap.

Förutom våra egna forskare och partners kommer vi att få möta och lyssna till Daniel Värjö, klimat- och miljöreporter på Vetenskapsradion Klotet SR, Peter Alestig, klimatredaktör på DN och författare, Olga Grönvall, Reformaten, Martin Allard, expert inom totalförsvar och civil beredskap, och han var huvudsekreterare i Utredningen om en ny livsmedelsberedskap, med flera.

Torsdagen den 29 augusti, kl. 08.30 – 12.00 & 12.00 – 19.00 på Norrlands nation, Västra Ågatan 14, Uppsala

Konferensen är uppdelad i två delar. På förmiddagen har vi en intern del tillsammans med våra forskare och partners som övergår i en extern konferens kl. 12 med en gemensam lunch.

Program

08.30 – 09.00 
Registrering och fika

09.00 – 12.00
Utgångspunkt och inriktning för fas 2 av Mistra Food Futures
Var befinner vi oss idag och vart är vi på väg?
Konferens och workshop för alla partners och forskare inom Mistra Food Futures.

12.00 – 13.00
Lunch och registrering av nya konferensdeltagare

13.00 – 17.00
Hur kan vi upprätthålla en hållbar kurs i dessa turbulenta tider? 
Daniel Värjö, klimat- och miljöreporter på Vetenskapsradion Klotet inleder med att dela med sig av sina erfarenheter och insikter utifrån sitt arbete som journalist på Vetenskapsradion, Sveriges radio.

Panelsamtal som leds av Line Gordon, MFF
Panelen: Martin Allard, expert inom totalförsvar och civil beredskap, Andreas Davelid, Jordbruksverket, Olga Gönvall, Reformaten, Peter Alestig, klimatredaktör på DN och författare.

Vilka lösningar ser vi inom Mistra Food Futures?
Panel med forskare och partners som delar med sig av nya upptäckter och relevant forskning: Helena Hansson, Per-Anders Hansson, Line Gordon, Hanna Karlsson-Potter, Therese Lindahl, Maria Hellström, Vivian Wei Huang, Sara Sundqvist, Näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen, Pia Lindeskog, expert på FHM.

Diskussion och frågestund

Hur kan dessa lösningar bli Sveriges lösningar?
Politiker

Avslutning
Per-Anders Hansson, vice programchef och Annika Sohlström, GD (SLV) och styrelseordförande

17.00 – 19.00
Mingel
Gästtalare: Dr. Fabrice DeClerck, forskningschef, EAT

Registrering

Interna gäster (8.30 – 19): https://ui.ungpd.com/Events/18aa89b3-837a-4642-9fe0-63c1b52c39a3

Externa gäster (12 -19): https://ui.ungpd.com/Events/fe6fb0e5-ec16-452c-8ee1-363351301b47