Almedalen 2023 – Mat, konsumtion, material – Så uppnår vi hållbara och hälsosamma livsmedelssystem

Mistra Food Futures scenarier var utgångspunkten för ett seminarium i Almedalen där vi tillsammans med Mistra STEPS, Mistra Environmental Nanosafety och Mistra Sustainable Consumption och Axfood diskuterade hur vi uppnår hållbara och hälsosamma livsmedelssystem.

Här kan du ta del av hela seminariet.

I seminariet belystes några av programmens fokusområden inom ramen för just livsmedelssystemet bland annat angående hållbara plaster för både förpackningar och att täcka in odlingar med, nanomaterial för att skapa förpackningar som går lättare att tömma så att matsvinn kan undvikas och policy för att styra konsumenternas matval. Att det är nödvändigt att se till helheter och delarnas plats i komplexa system, som ju  livsmedelsystemet är ett exempel på, var en slutsats från samtalet, liksom att forskningen behöver fortsätta med tvärvetenskapliga perspektiv och samarbeten med samhällsaktörer för att hantera komplexiteten.