Ramverk för design av mer hållbara leveranskedjor från gård till butik

Ny rapport om ramverk för design av mer hållbara leveranskedjor från gård till butik.
Författare: Ulf Sonesson, Pegah Amani, Karin Bjerre, Lars Hamberg, Evelina Höglund, Anders H Karlsson, Marie Olsson, Sandra Pousette, Elin Röös och Karin Östergren

Livsmedelssystemet är centralt i en hållbar samhällsutveckling och stora förändringar krävs av hur vi producerar, förädlar, distribuerar och konsumerar mat. Aktiviteterna i ”mitten av kedjan”, alltså förädling och handel, har en viktig roll i systemet. Även om det är slutkonsumentens val av mat som på sikt styr vad som ska produceras så har industri och handel stor påverkan genom att det är dessa aktörer som utvecklar och tar produkter till marknaden och därmed styr valmöjligheterna. Dessutom svarar aktiviteterna för en inte obetydlig del av energiförbrukning och påverkar kedjans råvarueffektivitet.

Denna rapport beskriver utvecklandet av ett ramverk som kan användas för att
analysera och skapa handlingsberedskap hos aktörer med hjälp av konceptuell design av framtidaleveranskedjor för livsmedel. Ramverket och arbetsmetodiken är viktig för att stödja aktörerna i kedjan att skapa den förståelse och handlingsberedskap som krävs för beslutsfattande om framtida leveranskedjor. För att generera relevanta resultat ska ramverket användas av aktörer i nära dialog och samverkan mellan forskare och avnämare, såväl offentliga som privata.

Ramverket har utvecklats i tre fallstudier på produkter (baljväxtbaserade produkter, bröd och
animaliska produkter), och arbetet har skett i nära samverkan mellan forskarna och deltagande
företag.

Ta del av hela rapporten här.